Tetradruk, een andere vorm van grafiek

Harry Schömaker en Hans Jansen

Het Expositiehuis Den Ham heeft een nieuwe expositie met recente grafiek van Harry Schömaker en Hans Jansen georganiseerd

De kunstenaars Harry Schömaker (1954, Diepenveen ) en Hans Jansen (1952, Vriezenveen ) maken tekeningen, schilderijen en grafiek. Ze  werken al zo’n veertig jaar samen en exposeerden op diverse plekken in binnen- en buitenland.

Sinds enige tijd richten ze zich op het maken van tetradrukken. Het is een techniek te vergelijken met droge naald etsen. Zij maken hierbij gebruik van de binnenkant van een tetrapak (dat zijn drankpakken zoals van melk of frisdrank.) In de aluminium binnenlaag van deze pakken wordt een voorstelling gekrast, die wordt dan ingeïnkt en op papier afgedrukt met behulp van een etspers. Iedere afdruk verschilt op details.

 

 

Jansen tekent het liefst naar waarneming.  Hier worden vooral landschappen, ooit direct geschetst, als motieven gebruikt.

 

Deze expositie zien beide kunstenaars als een momentopname. De mogelijkheden van tetradrukken biedt hen nog voldoende uitdagingen om door te gaan.

 

 

 

 

Schömaker vindt zijn inspiratie bij de illustraties van Hans G. Kresse ( de Rembrandt onder de illustratoren. Bekend van de strips over Eric de Noorman, zijn zoon Erwin en de vele indianenverhalen.)

De  tentoonstelling is in de expositieruimte van het Middendorpshuis, Grotestraat 4 te Den Ham te bezichtigen op woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur in de periode 15 november t/m 23 december 2023 .     

De  Kruidentuin en de tentoonstelling van de Oudheidkundige Vereniging zijn tegelijkertijd te bezoeken. GRATIS TOEGANG