Jan Rosman

De wereld in beeld

Jan Rosman groeide op in Den Ham. Nu is de wereld zijn thuis door de vele reizen die hij samen met zijn vrouw Ada al meer dan 30 jaar maakt. Van een selectie uit de vele foto’s die hij tijdens deze reizen maakte, toont het Expositiehuis u deze zomer een boeiende tentoonstelling. Rosman fotografeert bij voorkeur de mensen die hij op zijn reizen ontmoet, wat op de tentoonstelling duidelijk te merken is.
Wat begon met een familiebezoek in 1982 aan het Australische eiland Tasmanië, is inmiddels uitgegroeid tot een gezamenlijke passie.
Waar de reis ook naar toegaat: naar Afrika, een land in Azië, op zoek naar de exotische dieren op de Galapagos-eilanden, of op de Harley Davidson door de Verenigde Staten van Amerika, de camera wordt altijd als eerste ingepakt. Na jarenlang dia’s te hebben gemaakt met een analoge camera, legt hij nu alles vast met de digitale camera.

 

Van elke reis worden de foto’s uitgelicht die aan de strenge eisen van deze fotograaf voldoen om uitvergroot te worden voor zijn fotocollectie. Om er zeker van te zijn dat elke foto omkaderd wordt door een unieke lijst, maakt de fotograaf deze ook zelf. Zijn vrouw Ada maakt een keuze uit zijn foto’s om te gebruiken als illustraties in haar reisboeken die ze over veel van hun gezamenlijke reizen heeft geschreven.
Wanneer hij niet op reis is werkt Jan als bedrijfsleider op Het Ravijn zwem sport zorg in Nijverdal. Zie ook: www.adarosman.nl