Kruiswegstaties

in Den Ham

 

 

Zoals de titel al zegt zijn er in het van oudsher protestantse brinkdorp Den Ham kruiswegstaties te zien, zelfs twee.

Het Expositiehuis toont in samenwerking met de Werkgroep Stille Momenten een tentoonstelling met kruiswegstaties zoals die in iedere RK-Kerk aanwezig zijn.

De werken zijn in bruikleen van de Heilige Lebuinus Parochie te Deventer.

Een kruiswegstatie is een indringende kunstzinnige verbeelding van de kruisweg die Jezus ging op wat we nu Goede Vrijdag noemen. Bij de expositie is een hedendaagse toelichting geschreven.

De ene serie komt uit de H. Joannes Vianny in Deventer. De maker is Pieter Geraedts, die het in 1930 op linnen schilderde.

 

 

 De andere staties hadden eerder een plaats in de H. Theresia van Lisieux in Olst. Hugo Brouwer uit ‘s-Hertogenbosch schilderde de werken rond 1952 met olieverf op opgebracht doek. Naast schilder was Brouwer ook beeldhouwer en glazenier.

De staties worden ook gebruikt bij de Stille Momenten op vrijdagavond om 19.30 uur in de Dorpskerk. De opening vindt plaats na het eerste Stille Moment op vrijdag 3 maart.

U bent van harte welkom in het Middendorpshuis, Grotestraat 4 te Den Ham.

De tentoonstelling is open op woensdag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur in de periode 8 maart t/m 14 april 2017. Ook open na ieder Stil Moment.

 

Foto impressie bezoek basisscholen aan de  Kruiswegstaties.